За веган красотата се говори много. Веган грижата за кожата става все по-популярна, особено в отговор на нарастващото потребителско търсене на продукти, които зачитат хуманното отношение към животните.

Козметични марки като Anne Semonin са направили този избор от убеждение. Но какво точно имаме предвид под „веган красота“? Какво има във формулите? Как можем да ги разпознаем?

Нашите обяснения ще откриете в тази статия.

Какво точно означава да си веган?

Тази дума е създадена през 40-те години на миналия век от британец на име Доналд Уотсън. Веганството предлага начин на живот, основан на отказа да се експлоатират животни и на абсолютната необходимост от зачитане на тяхното благосъстояние.

В пуристичния си вариант, веганът не консумира и не използва никакъв продукт, материал (козина, вълна, кожа, коприна и др.) или съставка от животински произход. Веганската диета изключва месо, риба, яйца, млечни продукти, пчелни продукти, животински мазнини и т.н. Този избор за начин на живот изключва също и използването на козметика, която не е веган.

Какво означава „веган красота“?

Няма законово или нормативно определение за веган красота. Но ако се позоваваме на различните съществуващи етикети, един козметичен продукт е веган, ако доказано не съдържа съставки от животински произход, като мляко, пчелни продукти, рибени масла, ланолин, екстракти от ракообразни, кармин и др... Освен това, продуктът и неговите съставки не трябва да са тествани върху животни.

В Европа тези практики са забранени от 2009 г. Но това не е така навсякъде по света, като например в Азия.

И накрая, но не и на последно място, трябва да се предоставят непоклатими гаранции, че експлоатацията на животни в производствената система е строго забранена! Само един пример: В някои страни, маймуните се използват (и често малтретират) за събиране на кокосови орехи.

Всички козметични продукти на Anne Semonin ли са веган?

Да, категорично! През последните години всички формули бяха преработени и вече са 100% веган. Днес е напълно възможно да се разработят продукти за красота, които са едновременно високо ефективни, сетивни и създадени изцяло без съставки от животински произход. Това е предизвикателство по отношение на формулата и силен етичен ангажимент от страна на марката в полза на животинския свят!

Продуктите на Anne Semonin са базирани на растителни съставки, активни морски съставки, растителни масла, етерични масла, минерали и съставки, получени чрез биотехнологии. Използва се още изворна морска вода, извлечена от извор, разположен на 22 м метра дълбочина, в океана край бреговете на Бретан (Западна Франция).

Сред нашите топ продукти:

Скъпоценен нощен серум изобилства от растителни и етерични масла.

Антиейдж крем Dheanne е формулиран с екстракт от мексикански див ямс.

Минерална маска е богата на екстракти от морски водорасли, лимон, хвощ, бор и розмарин.

Ледени кубчета за лице и околоочен контур съдържат редки растителни екстракти с невероятно действие ...

Как да разберете дали даден козметичен продукт е веган?

За да резберете как е формулиран даден козметичен продукт, просто проверете списъка с неговите съставки (т.нар. INCI списък). Според Европейските разпоредби, този списък задължително трябва да фигурира върху опаковката. Можете също така да проверите, дали присъства лого, гарантиращо зачитането на животните. Има няколко повече или по-малко взискателни частни етикета: Cruelty free & vegan, Expertise Vegan Europe (EVE), One Voice, Vegancert... Членството в тези организации не е задължително, но те са допълнителен източник на информация за потребителите.

Продуктът е добавен към Вашия списък с любими продукти
Добавен е продукт за сравнение

Този сайт използва бискитки (coockies). За повече информация вижте тук